Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto parayla kara para aklamaya karşı harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kripto Varlık İşlemlerinde Aklamayı Önlemeye Yönelik Hamleler Yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yasa dışı bahis ve dolandırıcılık gibi suç gelirleriyle mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor. Bakanlık, suç gelirlerinin kripto varlık işlemleri aracılığıyla aklanmasını engellemek için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Bakanlığın edindiği bilgilere göre, suç gelirlerinin aklanmasını önlemeye dönük çalışmalar hızla devam ediyor. Bu doğrultuda, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları (KVHS) tarafından gerçekleştirilen işlemlere sıkı kontroller getirilecek.

Bu yeni adımlar arasında, kripto varlık platformlarının işlem yaparken para ve fonların kaynağı ile transferin amacı hakkında bilgi edinme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda, tüm kripto varlık transfer işlemlerinde en az 20 karakterlik işlem açıklaması alınması da gerekecek.

Seyahat Kuralı Uygulanmayan İşlemlere Zaman Sınırı Geliyor

Yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin kripto varlık hesapları aracılığıyla aklanmasının önüne geçmek için seyahat kuralı uygulanmayan işlemlere zaman sınırları getirilecek. Anılan işlemler, varlıkların alım, takas veya yatırma işlemlerinden en erken 48 saat sonra gerçekleştirilebilecek.

İlk kez bir hesaptan yapılacak kripto varlık çekim işlemlerinde bu süre en az 72 saat olarak uygulanacak.

Stabil Kripto Paraların Transferine Kısıtlamalar Geliyor

Şüpheli fonların hızlıca sistemden çıkarılmasının ve izlerinin kaybolmasının engellenmesi amacıyla “stabil kripto para” transferlerine ek kısıtlamalar getirilecek. Bu doğrultuda, günlük 3 bin dolar ve aylık 50 bin dolar limiti uygulanacak.

Transfer işlemlerinde alıcının ve göndericinin kişisel bilgilerini içeren belgeler gerektiren “seyahat kuralı” kurallarına uyan KVHS’ler, limitleri iki katı olarak uygulama yetkisine sahip olacak.

“Meşru Kripto Varlık Faaliyetleri İçin Düzenlemeler Devam Edecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlık işlemlerinin gözetim altına alınmasını sağlayan düzenlemelerle suç gelirlerinin yurt dışına transfer edilmesinin önüne geçildiğini belirtti. Şimşek, meşru kripto varlık faaliyetlerinin devamı için hareket alanının korunacağını vurgulayarak, uyum sağlamayan platformlara yaptırımlar uygulanabileceğini dile getirdi.

Related Posts

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: Aylık 93 bin TL!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 artış gösterdi. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından …

İstanbul’da enflasyon hız kesmiyor: Konut zam şampiyonu

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

Borsa’dan iki yılın en hızlı günlük yükselişi: Önceki kapanışa göre yaklaşık 550 puan arttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 artışla 9 bin 948,51 puana yükselerek son iki yılın en hızlı günlük yükselişini kaydetti. Bankacılık endeksi yüzde 9,64 ile en çok kazandıran sektör olurken, günlük işlem hacmi 165 milyar lira olarak gerçekleşti.

Karadeniz kıyısında parlayan turizm

Bulgaristan’ın Varna ve Burgas merkezli kıyı şeridi, geniş kum plajları, her bütçeye hitap eden tesisleri ve Türk damak tadına çok yakın olan mutfağıyla turistlerin ilgisini çekiyor.