Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

Keneler KKKA ve Lyme Hastalıklarına Neden Olabilir

Üniversiteden yapılan açıklamada KKKA ve Lyme hastalıklarının bulaş kaynağının kene olduğu belirtildi. Her iki hastalığın da keneler tarafından bulaştırıldığı ancak farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiği vurgulandı. KKKA hastalığının virüslerden, Lyme hastalığının ise bakterilerden kaynaklandığı ve her ikisinin de ölümcül olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kene temasının yaz aylarında arttığını belirterek, hastalıkların genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını ancak kenenin temas ettiği vücut sıvılarıyla da mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceğini söyledi. Kene temasının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında mevsimsel olarak görüldüğüne dikkat çekti.

KKKA hastalığının kuluçka süresinin virüsün alınmasını takiben 1-14 gün olduğunu belirten Bozkurt, hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin yer aldığını söyledi.

Hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bozkurt, kene teması sonrası hekim takibinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lyme hastalığında ise kene temasından 1-4 hafta sonra vücutta Eritema Migrans (EM) adı verilen lezyonların görülebileceğini açıklayan Bozkurt, lezyonların genellikle bir ay içinde kaybolduğunu ancak tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtti.

Doğal kene ısırıklarının fark edilmesinin zaman alabileceğini ifade eden Bozkurt, kenenin vücuda yapıştığında ağrı hissettirmediğini ve kenenin deriden çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Hastalığın bulaşma riskine karşı alınacak önlemlere değinen Bozkurt, kene kontrolü, vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi, ve kene temasının ardından dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tarla, bağ, bahçe gibi alanlara giderken vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli.
  • Kene temasından sonra vücudun kontrol edilmesi önemlidir.

Hastalığın bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, hayvanlarla temas ederken koruyucu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.